Asbest Analizinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanserojen lifli bir yapıya sahip olan asbest, bugün hala 3500'den fazla uygulamada kullanılmaktadır. 2010 yılındaki yasağına kadar asbest, inşaat endüstrisinde yağlayıcı ve sızdırmazlık maddesi olarak ve ayrıca gemilerde, uçaklarda, otomobillerde ve makinelerde ısı ve ses yalıtımı için yaygın olarak kullanılıyordu. Asbestin varlığından şüphelenildiğinde, asbest alanında uzman kişiler tarafından yürütülen uzaklaştırma işlemleri kullanılarak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Bu süreçlerin doğru ve güvenli bir şekilde yürütülmesini garanti etmek için bir asbest analizi gereklidir.
Asbest hayatımızda bu denli yer alıyorken ve bu kadar tehlikeli iken, bizim onunla nasıl yaşamamız gerektiğini öğrenmek yerine, asbesti nasıl analiz edeceğimizi öğrenmemiz daha doğru olacaktır. Asbest içeren yapılarda yaşamak insan hayatını tehlikeye atacağı için uzmanların analiz konusunda profesyonel olarak çalışmaları ve bertaraf edilmesini sağlamaları gerekir.
Asbest analizi profesyonel bir sürecin en önemli halkalarından biri olduğu için, bu alanda eğitim almış kişiler tarafından laboratuar ortamında yapılması gerekir. Analiz sonuçlarına göre uzmanların alacağı aksiyonlar belirlenmektedir. Daha sonra ise bertaraf işlemi için asbest sökülmektedir. Uygun torbalarla taşınması sağlanarak depolanmakta ve yok edileceği tesise sevk edilmektedir. Tamamen yok olmasının ardından ilgili binadaki diğer işlemler gerçekleştirilebilir.
Katı Numunelerde Asbest Analizi Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşüm sırasında yapıların ve malzemelerin güvenliğini sağlamak için katı numunelerin asbest analizi yapılmaktadır. Bu analiz, altı tür asbestin varlığını belirlemek için bir mikroskop gerektirir: krizotil, krosidolit, amosit, antofilit, tremolit ve aktinolit. Toplanan numune, bir asbest envanter raporu oluşturmak için incelenir ve değerlendirilir. Numune alma sürecinden deneyimli asbest giderme uzmanları sorumludur.
Bina yıkımlarında alınan asbest örnekleri, hangi tür asbestin kullanıldığını öğrenmek içindir. Ayrıca alanda asbest varlığı olup olmadığını anlamanın en teknik yolu da katı numune almaktır. Uzmanlar tarafından alınması gereken bu numunenin yanlış alınmaması da uzmanların devreye girmesi ile mümkün görünmektedir. Tehlikeli yapılarda önemli bir sürecin başlangıcı ve ardından katı numunelerde asbest analizi yapılması, günümüzde bu alandaki birçok problemin çözümü olarak görülmektedir.
Asbest analizi bu sürecin en önemli parçalarından biridir. Öncelikle asbest sahada var ise, tehlikeli olabileceği düşünüldüğünden numune alma işlemi bile uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Tehlikeli madde danışmanları veya asbest söküm uzmanların bu konuda yetkin olarak hizmet vermektedir. Asbest ile ilgili firmaların uzmanlarını numune alınacak yere göndermeleri ve bertaraf işleminin ilk basamağını gerçekleştirmelerini sağlamaları önemlidir.
Askıdaki Asbest Nasıl Analiz Edilir?
Havadaki asbest lifi analizi, asbest söküm uzmanları tarafından yürütülen katı numune analizinden farklı, laboratuvar tabanlı bir süreçtir. Bu tür analiz, ortamdaki uçucu asbest liflerinin konsantrasyonunu ölçmek için kullanılır. Havada asılı asbest liflerinin havada kalmamasını sağlamak, asbest giderme işlemleri sırasında gerçekleştirilir. Analiz o denli önemlidir ki herhangi bir maruziyet zamanında ne ile karşı karşıya olunduğu anlaşılmakta ve hekimler tarafından buna uygun tedaviler geliştirilmektedir.
Asbest elyaf türlerinin belirlenmesi, kapsamlı analiz gerektiren karmaşık bir laboratuar testidir. Asbestin bulunabileceği ortamlarda, asbestin en tehlikeli formları olan Mavi ve Kahverengi Asbestin bulunabileceğini varsaymak ve uygun önlemleri almak önemlidir. Aksi takdirde ciddi sağlık problemlerinin yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Asbeste maruz kalanların çok ivedi bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna bak kaydı yaptırması işyeri hekimleri tarafından da önerilmektedir.
Havada asılı halde duran asbest örneklerinin analizinin yapılması son derece bilimsel ilerlemesi gereken bir işlemdir. Asbest tozuna maruz kalmanın ciddi akciğer rahatsızlıklarına neden olacağı bilindiğinden, işlemlerin tamamen kişisel koruyucu donanımlar ile yapılması önerilmektedir.
Asbest Bilgi Bloğu
-
Asbest Testi Nasıl Yapılır?
-
Profesyonel Asbest Çatı Sökümü
-
Akustik Raporu Nereden Alınır?
-
Asbest Söküm Eğitimini Kim Verir?
-
Karbon Ayak İzi Belgelendirme
-
Asbest Nereye Atılır?
-
Karbon Ayak İzi Nedir?
-
Asbest Sökümü Sonrası Temizlik ve Kontrol Prosedürleri
-
Asbest Neden Tehlikelidir?
-
Eski Binalarda Asbest Var mı?
-
Entegre Çevre Bilgi Sistemi
-
Tehlikeli Ve Tehlikesiz Atık Beyanı Hizmetleri
-
Asbestli Çimento ve Modern Fiber Çimentoyu Arasındaki Farkı Nasıl Anlarsınız?
-
Neden Asbeste Dokunmamalısınız?
-
Hangi Ürünler Asbest İçerir?
-
Doğada Asbest Nasıl Bulunur?
-
Asbestin Çevresel Etkileri
-
Asbest Tozu Nerelerde Bulunur?
-
Tehlikeli Ve Tehlikesiz Atık Bertarafı Hizmetleri
-
Asbest Türleri Nelerdir?
-
Asbest Hangi Ürünlerde Var?
-
Asbest Başlıca Kullanım Alanları
-
Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimi Ne Kadar?
-
Asbest Söküm Uzmanı Nerede Çalışır?
-
Asbest Uzmanlığı Eğitimi Kaç Saat?
-
Asbest Söküm Uzmanlığı Ne İş Yapar?
-
Asbeste Maruz Kalan Herkes Kanser Olur mu?
-
Asbest Risk Analizi (Değerlendirmesi)
-
Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimi Ne Zaman?
-
Asbest Söküm Uzmanlığı Kimler Olabilir?
-
Asbest Söküm Uzmanlığı Belgesi Nasıl Alınır?
-
Asbest Uzmanlığı Eğitimini Kim Verir?
-
Asbest Analizinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
-
Asbest Analizi Nasıl Yapılır?