Skip to main content

Asbest Risk Analizi (Değerlendirmesi)


Asbest risk analizi, sektöründe bu maddeyi barındıran tüm işletmeler veya binalar için yapılması gereken önemli bilimsel işlemlerden birisidir. Riskin analiz edilerek kimlerin tehlike altında olduğu ortaya çıkarılmaktadır. Çalışanların o işletmede nasıl bir risk altında oldukları belirlenerek, alınması gereken iş güvenliği tedbirlerinin kapsamı hazır hale getirilmektedir. Tamamen bilimsel ve teknik bir süreç olduğu için belirli bir programa ihtiyaç duyulur. Bu programın bu alanda faaliyet gösteren uzmanların elinden çıkması önemlidir. Programın ara değerlendirilmesinin yapılması, aksayan yönlerinin tespit edilmesi gerekir.

Asbest Risk Analizi (Değerlendirmesi) - Çevre Group

Asbest risk analizi yapan firmalar durumun önemini ortaya koyarlar. Böylece işletmelerin neler yapabileceği noktasında önemli istasyonlar belirlenmiş olur. Yapılacak kurguya dayalı olarak işletmedeki asbest riski detaylı şekilde ortaya konur. Böylece iş güvenliği uzmanları için başlangıç noktası oluşturulur. Uzmanlar bu aşamadan sonra çalışanların eğitimleri ile işe başlar. İşyeri hekimleri ise işe giriş sağlık raporlarını tamamlatarak, risk grubundaki çalışanların akciğer grafisinden solunum fonksiyon testine kadar bir dizi rapor ile hazır bulunuşluk seviyelerini kayıt altına alır. Böylece çalışanların süreç başlamadan önceki sağlık durumları dosyaya eklenecektir.

Asbestteki riskin tespit edilebilmesi için bir takım teknik işlemler yapılmak zorundadır. İşverenlerin bunu yaptırması gereklidir. Düzenli olarak yapılması gereken bu analizin, sanayi sektöründe dikkatle takip edilmesi gerekir. Bu analizin yanı sıra çalışanların asbest eğitimi alması, risklerin farkında olması, tedbirlere uyum sağlaması ve kişisel koruyucu donanımları dikkatli şekilde kullanması açısından değerli olarak addedilmektedir. Sağlıklı bir iş yaşamı sürdürebilmek adına asbest risk analizi sürekli olarak yapılmalıdır.

Asbest Risk Analizi Nasıl Yapılır?

Asbest risk analizinden önce mekandaki asbest varlığı tespit edilmelidir. İş güvenliği tedbirlerine riayet ederek mekandaki asbestten örneklem alınmalı ve korunaklı şekilde hiçbir temas gerçekleştirmeden ilgili laboratuara gönderilmelidir. Analizinden sonra hangi tür asbest olduğu ve tehlikesi raporlaştırılmalıdır. Bakanlık tarafından akredite edilmiş, yetki sahibi firmalar tarafından asbestin laboratuar sonuçları çıkarılmalıdır. Bu analizler sonucunda kesinlikle objektif bir değerlendirme yapılmalı ve işyerine bilgiler tamamen doğru gitmelidir.

Asbest Risk Analizi Nasıl Yapılır? - Çevre Group

Lifli bir madde olduğu için analizi de bu bağlamda yapılmaktadır. Numune alınırken işlemi yapacak personelin gerekli tedbiri alması önerilir. Asbest maruziyeti yaşanmaması için bu tedbirler hayati önem taşır. Örnek alınacak alanın çalışanların yer aldığı ve maruziyet yaşayabilecekleri alanlar olmasına özen gösterilir. Personel o alanda ne kadar süre çalışıyorsa, maruz kalma riski hesaplanır. Tüm işlemler uluslar arası sağlık kuruluşlarının yönergelerinden uzaklaşmadan yapılmalıdır. Bu konuda belirlenmiş standartlar işçi sağlığı düşünülerek oluşturulduğu için ülkemizde de dikkat edilmesi gereken normlardır.

Asbest varlığının tespit edildiği iş kollarında bu analiz düzenli olarak yapılmalıdır. Asbeste maruz kalmanın önlenmesi için alanda çalışanların kesinlikle iş güvenliği eğitimi almaları, bu eğitim kapsamında asbesti tanımaları, tehlikelerinin farkında olmaları, riskleri bilmeleri ve önlemleri dikkatli şekilde almaları sağlanmalıdır. Asbest tehlikesine karşı risk analizi ne kadar gerekliyse, çalışanların eğitimden geçirilmesi de o kadar önemlidir.

Asbest Risk Analizi Yönetmeliği

Asbest risk analizi yönetmeliği yapılacak iş ve işlemlerin çerçevesini belirlemesi açısında başucu kaynağı olarak kullanılmalıdır. Hem binasında, işyerinde, fabrikasında veya gemisinde asbest işlemi yaptıracak işverenler, hem danışmanlık hizmetini yürütecek firmalar hem de bu alanda lisansı olan uzmanlar bu yönetmelikten hareketle yollarına devam etmelidir. Yasal olarak alınması gereken izinler, yapılacak işlemlerin sırası, firmaların yükümlülükleri, işverenlerin sorumlulukları ve uzmanların yetki alanları gibi konular yönetmelikte kendine yer bulmaktadır.

Asbest Risk Analizi Yönetmeliği - Çevre Group

Bunların yanı sıra asbest risk analizi yapabilecek firmalar, bunun denetimini yapmaya yetkili uzmanlar, hangi kurumlara karşı sorumlu oldukları gibi önemli başlıklar da asbest risk analizi yönetmeliğinde kendine yer bulmaktadır. Bu alanda faaliyet gösteren tüm paydaşların yönetmeliğe hakim olması bu açıdan değerli olarak nitelendirilmektedir.

Asbest ölçümleri ile ilgili uluslar arası normların neler olduğu, bu normlara göre hareket edilmesi gerekliliği önemli konulardır. Yasaların belirlediği sınırlar dışına çıkmadan gerekli çalışmaları yapma gerekliliği ilgili resmi kurumlar tarafından da genelgeler ile aktarılmaktadır. Bu yüzden asbest risk analizi yönetmeliği başta olmak üzere iş güvenliği ile ilgili kanunlar ve alanda çalışma şeklini belirleyen tüm mevzuatlar dikkatle incelenmeli, tedbirler kesinlikle ihmal edilmemeli, gerekli sektörlerde asbest risk analizi düzenli olarak yaptırılmalıdır.